Извештај о раду АСНС за 2016. годину

АСНС у својим редовима има 45 чланова и чланица са алпинистичким звањима који, осим из Србије, долазе из Републике Српске и Црне Горе, а учлањени су у 13 планинарских друштава и клубова. У њеном раду је током 2016. године учествовало и више планинара, пењача и рекреативаца без алпинистичких звања. Пењачке картоне успона предало је 30 активних чланова и чланица и то: 1 инструктор алпинизма, 23 алпиниста приправника (14 м + 9 ж) и 6 течајца (5 м + 1 ж) који су сви завршили летњи алпинистички курс (пењачке картоне није предало 7 приправника/ца и 8 течајаца/ки). Међу нашим члановима је и 1 припадник Горске службе спасавања (ГСС) – Бојан Ћулибрк.

Према пењачким картонима, чланови и чланице АСНС су од децембра 2015. до децембра 2016. године остварили 259 тура, од чега 216 успона (76 зимских и 140 летњих), 32 приступа током зиме на врхове изнад 2000 мнв, 8 приступа у летњој сезони на врхове више од 3500 мнв и 3 спуста на турно скијама.

У летњем периоду највише човек-смерова на сувој стени испењано је у Горњачкој клисури (61) и у Овчарско-кабларској клисури (60), док су преостали смерови попети на стенама планине Стол (9), у Грчкој на пешчарским стенама Метеора (5) и у САД на планини Минси (3). У Аустрији се Штидл гребеном пењало на Гросглокнер (2). Током зиме највише успона и силазака алпинистичким рутама изведено је у Црној Гори на Дурмитору (56), а било их је и у Бугарској на Пирину (2). На пењалишту Вали ди Коње у Италији пењани су смерови на залеђеним водопадима (18).

Међу зимским приступима на врхове од преко 2000 мнв, 25 их је извршено у Црној Гори (16 на Дурмитору, 7 на Бјеласици и 2 на Проклетијама), 4 у Бугарској (3 на Рили и 1 на Пирину) и 3 у Србији (2 на Старој планини и 1 на Копаонику). Од укупног броја приступа на врхове изнад 3500 мнв, 6 их је било у Алпима (3 на Гроглокнер и по 1 на Монблан, Кастор и Гросвендингер), а по 1 на Кавказу (Елбрус) и на Алборзу (Дамаванд). Турно спуст је у 2 наврата изведен са Савиног кука на Дурмитору и 1 са Панчићевог врха на Копаонику.

У 2016. години најчешће пењан смер на сувој стени била је „Љубинка“ (лева или десна) у Горњачкој клисури коју су наши чланови испењали 25 пута, док су смером „Месна Ластва“ на Дурмитору (ЦГ) извршена 22 зимска успона и силаска.

Као посебно значајно и интересантно за АСНС у 2016. години издваја се следеће:

  • Алпинистичке обуке похађало је 9 чланова и чланица АСНС. Њих четворо (3 м + 1 ж) су били на зимским алпинистичким течајевима који су се у фебруару и у марту одржали на Дурмитору (инструктори Слободан Миловановић, односно Обрад Кузељевић), а петоро (4 м + 1 ж) их је завршило летњи алпинистички курс који се током јуна и јула одвијао на Фрушкој гори, у Горњачкој и у Овчарско-кабларској клисури (инструктор Обрад Кузељевић). Звање (млађи) алпиниста приправник/ца стекла су 4 полазника (3 м + 1 ж) који су претходно савладали обе алпинистичке технике – зимску и летњу (Дејан Николић, Денис Ивановић, Недељко Стевановић и Нада Токоди). Преосталих 5 (4 м + 1 ж) имају статус течајац/ка летње технике (Јован Бикицки, Марко Брет, Милан Поповић, Никола Драганић и Ана Савић).
  • Сходно пењачким картонима за 2016. годину, Александра Буњевчев је укупно најуспешнија чланица АСНС са 209,58 освојених бодова за 23 успона и приступа. То је уједно највећи број појединачно изведених тура. Зоран Марковић je најбоље рангирани члан са остварених 204,06 бодова за 17 успона.

  • Јасмина Текић је у периоду од 10. до 21. фебруара у месту Вал ди Коње у Националном парку Гран Парадисо, Италија, испењала 18 смерова на залеђеним водопадима (тежине од WI2 до WI4).
  • Андреј Теодоровић и Владимир Бобић су учествовали на алпинистичком табору „Метеори 2016“ у Грчкој који је, у организацији АО „Јастребац“ Крушевац и КА ПСС, реализован у периоду од 13. до 16. октобра. Том приликом они су испењали 5 човек-смерова на пешчарским стенама Метеора (тежине od III do V). О утисцима са тог пењања одржали су нам презентацију.

– Двоје млађих чланова АСНС – Катарина Вучковић и Вања Рајачић, били су полазници обуке која се одвијала у оквиру Кампа младих у Овчар бањи од 21. до 23. ооктобра. Камп се састојао из теоријског и практичног дела, а са учесницима су радили Слободан Жарковић (инструктор алпинизма), Драган Милошевић и Марија Катић из АО Пожаревац. Камп је реализован под покровитељством ПСС, КА ПСС и Министарства спорта и омладине;

  • Данијела Тешендић је остварила серију приступа на врхове више од 4000 м: Монблан (4810 мнв) Савојске Алпе, Кастор (4226 мнв) Пенинске Алпе и Дамаванд (5671 мнв) Алборз, док се Милица Цвијетић попела на врх Елбрус (5642 мнв) Кавказ.
  • На алпинистичком табору у Горњачкој клисури који је одржан у периоду од 20. до 22. маја учествовало је 12 чланова и чланица АСНС. Осим стручног усавршавања алпиниста, на табору је уприличен меморијал Хоселито Бите. Табор су организовали АО Пожаревац и КА ПСС.

  • У склопу интерне школа алпинизма, током 2016. године тренинзи су се одржавали на пењалиштима испод Петроварадинске тврђаве, на Орловом бојишту и на вештачком зиду (стени) у Едукативном центру. Тренинге је водио тренерски тим – Александра Буњевчев, Зоран Марковић, Един Опрашић којима се прикључио и Андреј Теодоровић.
  • КА ПСС је 12.11.2016. године донела одлуку бр. 11/2016 да Алпинистичка секција Нови Сад (АСНС) прерасте у Алпинистички одсек Нови Сад (АОНС). Будући да је 2015. године инструктор алпинизма Обрад Кузељевић (ПАК „Целтис“ Сомбор) постао члан АСНС, стекли су се услови да она прерасте у алпинистчки одсек.

Извештај написала: Весна Каменаровић – алпинисткиња приправница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *