Бугарска, Рила: Дено и Иричек

Бугарска, Рила, Дено и Иричек
Период извођења акције: 01 – 03. Фебруара 2019.
Тип акције:
Пењање алпинистичких смерова у зимским условима (кулоара), зимски приступ на врхове изнад 2000мнв и турно смук.
Учесници акције: Сара Пирнат, Драган Павловић, Дамјан Гатарић и Жељко Дулић
Kраћи опис активности:
Планирана акција за Триглав (СЛО) због лоших временских услова померена на Мусалу (БГР).
Акција планирана и изведена из сопствених средстава учесника. За време акције испењана два кулоара, један зимски приступ, турно смук и спуст “скијама са планине”.
Временски услови повољни за пењање, праћени јаким ветром оба дана пењања. Пењање изведено безбедно и без опасности за пењаче.

Опис акције:
Полазак из Новог Сада у петак око 14.30х, вожња на релацији
Нови Сад – Димитровград – Софија – Самоков – Боровец, стигли око 22.30х, смештај у хотелу “Форест Стар” у Боровецу. Ноћење.
Други дан (субота ујутро), после доручка и лаганог паковања за полазак на планину, доносимо важну одлуку да користимо “Јастребетз” гондолу која ће нас из центра Боровеца 1135мнв подићи на 2368мнв за непуних 40мин вожње. У дому Хижа Мусала на 2389мнв били смо око подне. Дамјан и ја на скијама, док су Сара и Драган пешака, трудећи се да одрже изохипсу до дома. Kраћа пауза, мали предах, сви смо расположени за пењање. Првог дана пењали смо један кулоар који се налази лево од дома у којем смо били смештени. Не знамо му тачно име али ми смо га прозвали “кулоар С”.
До њега се стиже за неких 35-40мин хода од дома. Нагиба је око 45° а дужине је 120м, излаз из кулоара је на око 2540мнв. После излаза и испењаног кулоара, наставили смо не толико изразитим гребеном ка врху Дено 2782мнв. Сви заједно према једном циљу, приступ у зимским условима, лаган успон, а безмало смо на 2800мнв. Повратак у дом је био мало другачији… Драган и Сара спустили су се према дому пешака, а Дамјан и ја смо се са врха Дено 2782мнв спустили ка стени Сфинге, затим отпењали један део и наставили турно смук до Дома Хижа Мусала. Због јаког ветра који је дувао и разносио снег са врха и дела гребена код стене Сфинге није било могуће да се турно смук уради изцела. Те делове на којима је вирило камење и стене смо отпењали. У дому одмор и сан за сутрашњи успон.


Трећи дан је био план да сви заједно испењемо још један кулоар, вратимо се у дом и спремимо се за полазак кући. Претходне ноћи дувао је јак ветар, личило је на велику промену времена, баш је дивљао око дома, срећа па је у соби где смо спавали било чак 7,5° Ц. План да устанемо у пет, померили смо на седам, није нам се устајало.
Kулоар који смо изабрали да пењемо није видљив од дома, али добро смо бацили око на њега са приступа на Дено, претходног дана. За приступ до њега потребно је око 45мин хода и прћења снега. Нагиб кулоара на уласку је 45°/50° а сам излаз је 55°/60° дужине је 190м излаз из кулоара је на гребену врха Иричек око 150м ниже од дома Хижа Еверест 2709мнв. Пењање је трајало 1сат и 25мин. Повратак у дом, паковање ствари за повратак, буквално смо изашли последњи из дома. Драган и Сара одлазе пешака до гондоле на још једну вожњу, а Дамјан и ја на скијама спустили смо се у Боровец. Скијама до паркинга и кола, наша вожња или спуст трајао је целих 25мин све са пењачким ранчевима. За толико пута на Мусали колико сам био ово ми је најбржи спуст са планине.
Сачекали смо да се сви окупимо и још једном препакујемо за повратак кући. У Нови Сад стигли смо око 21.30.
Задовољни са успешним пењањем, нисмо уопште зажалили што смо акцију на Триглав заменили пењањем на Мусали.

Извештај написао/ла:
Жељко Дулић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *