Komovi – Crna Gora

Period izvođenja akcije: 14-17.02.2019.
Tip akcije:
Zimski pristup na vrhove iznad 2.000 mnv – kroz smer
Učesnici akcije:

Aleksandra Bunjevčev, Vesna Kamenarović, Mile Ivanović, Dragana Kojadinović

Kraći opis aktivnosti:

Na akciju kreću tri članice AONS-a u četvrtak 14.02. u 16,30 časova, autobusom iz Novog Sada za Beograd, gde se sastaju sa četvrtim članom iz Republike Srpske i zajedno kolima polaze za Crnu Goru, na Komove.

Posle usputnih zadržavanja radi odmora, u Crnu Goru se stiže u petak 15.02. u jutarnjim satima. Vozilo se ostavalja na putu prema Trešnjeviku, na mestu gde put postaje neprohodan za kola, 10-ak km od Eko katuna Štavna. Posle prepakivanja stvari ekipa kreće ka odredištu, katunima na Komovima, prečeći put uz brdo radi skraćivanja staze koja je delimično isprćena, tako da se gazi po snegu visine od oko 30 cm, što uz teret kompletne zimske alpinističke opreme čini da put izgleda kao da se nikad završiti neće. No pošto se najzad, na izlazu iz ko zna koje šume, ipak stiglo, družinu je čekala založena vatra u katunu, odmaranje i priprema za sutrašnji dan penjanja. Zbog ogromne količine snega i neizvesnog vremena odlučeno je da se plan za sutradan pravi na licu mesta.

Jutro 16.02. je osvanulo sa maglom i vetrom na granici prihvatljivosti. Krenulo se bez velikih očekivanja, ukoliko se vreme poboljša nastaviće se sa penjanjem, u suprotnom ekipa će se vratiti u katun. Do dolaska u podnožje Komova oblaci su se razišli. Vetar je nastavio istim intenzitetom, što se pokazalo kao dobro jer je zamrzavao snežnu površinu i omogućio kretanje bez većeg propadanja. U „Žućkasti smer“ se ušlo oko 12 sati i kretalo ka izlazu bez problema. Ekipa se držala zajedno i dobro napredovala ka izlazu. U jednom delu sa uspehom je rešen problem oko prolaska stene sa nedovoljno snega za kretanje sa cepinom, a iz smeri se izašlo razbijanjem snežne kape. Izlazak iz smeri bio je oko 15 časova, na zaravan sa nadmorskom visinom od 2.250 mnv, na kojoj je sunce divno ogrejalo i prirodu i nas, i sa koje se, posle kraće pauze, krenulo drugim smerom u spust. Povratak je trajao nešto kraće i išao je smerom A. U popodnevnim satima završen je povratak i stiglo se u katun u dobroj atmosferi cele ekipe koja je ostvarila plan. Ostatak dana proveden je uz kuvano vino i dobro društvo iz ostalih katuna i na kraju večeri u pakovanju za sutrašnji polazak.

Sutradan 17.02. dočekalo nas je fantastično vreme i ispratilo na put za povratak. Spremili smo se na istih onih 10 km pešačenja do našeg prevoza, ali je put nazad bio neuporedivo prijatniji, kao da to nije onaj isti put bez kraja kojim smo pre par dana dolazili. Sledilo je zajedničko putovanje do Beograda, rastanak i povratak dela ekipe poslednjim busom za Novi Sad.

Izveštaj napisala: Dragana Kojadinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *