Bugarska, Rila: Deno i Iriček

Bugarska, Rila, Deno i Iriček
Period izvođenja akcije: 01 – 03. Februara 2019.
Tip akcije:
Penjanje alpinističkih smerova u zimskim uslovima (kuloara), zimski pristup na vrhove iznad 2000mnv i turno smuk.
Učesnici akcije: Sara Pirnat, Dragan Pavlović, Damjan Gatarić i Željko Dulić
Kraći opis aktivnosti:
Planirana akcija za Triglav (SLO) zbog loših vremenskih uslova pomerena na Musalu (BGR).
Akcija planirana i izvedena iz sopstvenih sredstava učesnika. Za vreme akcije ispenjana dva kuloara, jedan zimski pristup, turno smuk i spust “skijama sa planine”.
Vremenski uslovi povoljni za penjanje, praćeni jakim vetrom oba dana penjanja. Penjanje izvedeno bezbedno i bez opasnosti za penjače.

Opis akcije:
Polazak iz Novog Sada u petak oko 14.30h, vožnja na relaciji
Novi Sad – Dimitrovgrad – Sofija – Samokov – Borovec, stigli oko 22.30h, smeštaj u hotelu “Forest Star” u Borovecu. Noćenje.
Drugi dan (subota ujutro), posle doručka i laganog pakovanja za polazak na planinu, donosimo važnu odluku da koristimo “Jastrebetz” gondolu koja će nas iz centra Boroveca 1135mnv podići na 2368mnv za nepunih 40min vožnje. U domu Hiža Musala na 2389mnv bili smo oko podne. Damjan i ja na skijama, dok su Sara i Dragan pešaka, trudeći se da održe izohipsu do doma. Kraća pauza, mali predah, svi smo raspoloženi za penjanje. Prvog dana penjali smo jedan kuloar koji se nalazi levo od doma u kojem smo bili smešteni. Ne znamo mu tačno ime ali mi smo ga prozvali “kuloar S”.
Do njega se stiže za nekih 35-40min hoda od doma. Nagiba je oko 45° a dužine je 120m, izlaz iz kuloara je na oko 2540mnv. Posle izlaza i ispenjanog kuloara, nastavili smo ne toliko izrazitim grebenom ka vrhu Deno 2782mnv. Svi zajedno prema jednom cilju, pristup u zimskim uslovima, lagan uspon, a bezmalo smo na 2800mnv. Povratak u dom je bio malo drugačiji… Dragan i Sara spustili su se prema domu pešaka, a Damjan i ja smo se sa vrha Deno 2782mnv spustili ka steni Sfinge, zatim otpenjali jedan deo i nastavili turno smuk do Doma Hiža Musala. Zbog jakog vetra koji je duvao i raznosio sneg sa vrha i dela grebena kod stene Sfinge nije bilo moguće da se turno smuk uradi izcela. Te delove na kojima je virilo kamenje i stene smo otpenjali. U domu odmor i san za sutrašnji uspon.


Treći dan je bio plan da svi zajedno ispenjemo još jedan kuloar, vratimo se u dom i spremimo se za polazak kući. Prethodne noći duvao je jak vetar, ličilo je na veliku promenu vremena, baš je divljao oko doma, sreća pa je u sobi gde smo spavali bilo čak 7,5° C. Plan da ustanemo u pet, pomerili smo na sedam, nije nam se ustajalo.
Kuloar koji smo izabrali da penjemo nije vidljiv od doma, ali dobro smo bacili oko na njega sa pristupa na Deno, prethodnog dana. Za pristup do njega potrebno je oko 45min hoda i prćenja snega. Nagib kuloara na ulasku je 45°/50° a sam izlaz je 55°/60° dužine je 190m izlaz iz kuloara je na grebenu vrha Iriček oko 150m niže od doma Hiža Everest 2709mnv. Penjanje je trajalo 1sat i 25min. Povratak u dom, pakovanje stvari za povratak, bukvalno smo izašli poslednji iz doma. Dragan i Sara odlaze pešaka do gondole na još jednu vožnju, a Damjan i ja na skijama spustili smo se u Borovec. Skijama do parkinga i kola, naša vožnja ili spust trajao je celih 25min sve sa penjačkim rančevima. Za toliko puta na Musali koliko sam bio ovo mi je najbrži spust sa planine.
Sačekali smo da se svi okupimo i još jednom prepakujemo za povratak kući. U Novi Sad stigli smo oko 21.30.
Zadovoljni sa uspešnim penjanjem, nismo uopšte zažalili što smo akciju na Triglav zamenili penjanjem na Musali.

Izveštaj napisao/la:
Željko Dulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *